Ananas - přítel žaludku

07.03.2013 22:32

Podle historických pramenů v roce 1493 nabídli obyvatelé ostrova Guadeloupe v Antilách Kryštofu Kolumbovi ananas, který jej považoval za druh artyčoku. Odvezl ho s sebou do Španělska, odkud se rozšířil do tropických oblastí Asie a Afriky. Poprvé byl vyšlechtěn v 19. století na havajských ostrovech, které se následně staly jeho hlavním světovým producentem.

Zralý ananas obsahuje přibližně 11% sacharidů. Má zanedbatelné množství tuků a proteinů, velký podíl vitaminu C, B1 a B6 a je též dobrým zdrojem kyseliny listové. Z minerálů se v něm nachází mangan (1,65 mg/100g), následuje měď, draslík, hořčík a železo. Dále obsahuje:

- kyselinu citronovou a jablečnou - zvyšují účinek vit. C a dodávají ananasu kyselou chuť

- bromelain - štěpí proteiny a podporuje trávení stejným způsobem jako žaludeční pepsin

 

Pokud se jí ananas po jídle, usnadňuje trávení. Použije-li se jako předkrm, pomáhá zejména těm, kdo mají oslabený žaludek. Jeho konzumace se doporučuje při těchto obtížích:

- hypochlorhydrie (nedostatek žaludečních šťáv), která se projevuje pomalým trávením a pocitem plnosti v břiše

- ptóza žaludku (snížení žaludku) způsobená jeho ochablostí a neschopností vyprazdňovat se

V obou případech je třeba jíst čerstvý a zralý ananas, pokud možno nekonzervovaný, a to buď jako předkrm nebo zákusek.

- obezita - ananas či jeho čerstvá šťáva zkonzumovaná před jídlem tvoří vhodný doplněk redukční diety. Má i mírně diuretické účinky (zvyšuje tvorbu moči).

- neplodnost - ananas je velmi bohatý na mangan, stopový prvek, který se aktivně podílí na vytváření mužských i ženských pohlavních buněk. Proto se doporučuje lidem, kteří jsou postiženi neplodností způsobenou nedostatečnou tvorbou zárodečných buněk (spermií u mužů a vajíček u žen).

- karcinom žaludku - je dokázáno, že ananas zabraňuje tvorbě nitrosaminů. Tyto karcinogenní látky vznikají v žaludku během chemické reakce, k níž dochází mezi dusitany a některými proteiny.

 

Syrový ananas je nejlépe jíst po hlavním jídle, protože zlepšuje trávení. Dá se ale také konzumovat jako předkrm, jelikož připravuje žaludek na jeho činnost.

Šťáva se doporučuje pít pomalu, protože je velmi kyselá.

Konzervovaný ananas si zachovává většinu vitamínů, minerálů a vlákniny, ale jsou chudší na enzym bromelain. Z toho důvodu konzervovaný ananas stimuluje trávící procesy méně než čerstvý ananas.

 

Z knihy Encyklopedie léčivých potravin, možno zapůjčit v naší knihovně

Vytvořte si webové stránky zdarma! Webnode