Biorajčata jsou menší, ale chutnější a zdravější

18.07.2013 00:18

Ačkoli většina spotřebitelů předpokládá, že biopotraviny obsahují menší množství chemikálií, nová studie zjistila, že ve skutečnosti mají také vyšší obsah zdraví prospěšných nutričních látek. Hlavní důvod podle vědců spočívá v tom, že rostliny pěstované ekologicky zažijí během života přirozený „stres“ ve formě škůdců a nemocí (jelikož nejsou chráněné syntetickými pesticidy a povzbuzované k rychlému růstu umělými hnojivy), a tak si na svou obranu vytvoří více antioxidantů.

Vědci srovnávali váhu a biochemické složení rajčat sklizených ze 30 rostlin na dvou farmách v Brazílii, jež byly od sebe vzdálené asi 1,5 kilometru. Jediný rozdíl byl v tom, že jedna farma užívala postupy ekologického zemědělství, zatímco druhá používala více „konvenční“ postupy. Na biofarmě nebyly používány syntetické pesticidy a jediným hnojivem byl kompost. Na druhé farmě byla rajčata přihnojována syntetickými hnojivy a ošetřována hubícím prostředkem FASTAC 100.

Vědci zjistili, že zatímco ekologicky pěstovaná rajčata vážila asi o 40 procent méně, než konvenčně pěstovaná, měla biorajčata přesto dramaticky vyšší obsah několika silných antioxidantů. Měla také vyšší množství přírodních sacharidů, jež zlepšují jejich chuť. Konkrétně měla biorajčata o 57% vyšší obsah vitaminu C a přibližně o 100% vyšší množství antioxidačních sloučenin známých jako fenoly. Tyto fenoly zahrnovaly lykopen, u kterého byla prokázána schopnost zpomalit růst nádorů a redukovat riziko rakoviny prostaty. Výzkumníci také zjistili, že enzym „fenylalaninammonia laysa” (PAL) byl o 100% aktivnější v biorajčatech, než v konvenčně pěstovaných.

Všechny tyto sloučeniny pomáhají bojovat proti oxidačnímu stresu v těle, a proto mohou pomáhat redukovat riziko chronických onemocnění, jako je rakovina, srdeční nemoci a demence. Antioxidanty také zpomalují efekt stárnutí.

 

Autor: David Gutierrez

 

Zdroj: NaturalNews, převzato www.bio-info.cz

 

Tvorba www stránek zdarma Webnode