Datle
Pouštní arabové považují datlovou palmu za zdroj života. Poskytuje výživné plody a po naříznutí kmene dává sladký nápoj. Je také zdrojem textilního vlákna, z nějž se vyrábějí látky a lana, a její koruna poskytuje osvěžující stín.
Datle patří mezi plodiny nejbohatší na energii, protože 100 g (asi 10 datlí) dodává až 275 kcal. To představuje 11% denní potřeby dospělého muže, který je průměrně fyzicky aktivní. Nejvýznemnější živiny v daltích jsou:
sacharidy (66%), které se převážně skládají z glukózy a fruktózy. Obsah cukru v datlích představuje jednu z nejvyšších hodnot u ovocných druhů.
vitaminy skupiny B, hlavně B1 a B2, niacin a B6. Tyto vitaminy, kterých je v datlích velké množství, mimo jiné pomáhají buňkám zpracovávat cukry, čímž zvyšují posilňující účinek tohoto ovoce.
minerály, hlavně draslík, železo, hořčík, fosfor a vápník, ale nechybějí ani stopové prvky - měď, mangan a zinek.
rostlinná vláknina - 100 g datlí dodává takřka třetinu doporučené denní dávky vlákniny. Tu především tvoří rozpustná vláknina ve formě pektinu a gumy, ale i malé množství nerozpustné celulózové vlákniny. Oba tyto druhy vlákniny mají příznivý účinek na střeva.
Datle jsou kvalitní, výživné a energeticky hodnotné plody. Přestože obsahují jen 2% proteinů, mají jich více než většina čerstvého ovoce. Najdeme v nich i malé procento tuků (okolo 0,5%).
Nejdůležitější dietetické a terapeutické využití:
- dýchací obtíže - datle se tradičně používají při silném suchém kašli a při zánětu průdušek. Jejich zklidňující účinek při dráždivém kašli je pravděpodobně způsoben vysokým obsahem sacharidů, ale i jiných, dosud neidentifikovaných látek. V těchto případech jsou nejúčinnější uvaříme-li je v rostlinném mléku.
- nízkoproteinová dieta - díky tomu, že datle obsahují v poměru k jejich bohaté zásobě energie velmi málo proteinů, dají se využít v případě, že člověk potřebuje snížit jejich přísun, např. při ledvinovém selhání.
vysoce energetická strava - datle mají posilňující účinek a jsou užitečné při únavě nebo slabosti pro lidi všech věkových kategorií. Díky vysokému obsahu cukrů, vitamínů a minerálů (včetně železa) prospívají hlavně adolescentům, sportovcům, těhotným a kojícím ženám.
Čerstvé datle jsou měkčí a lahodnější než sušené, ale kvůli snažší přepravě se datle po sklizni zmrazují. Tímto procesem však nedochází k znehodnocení jejich výživové hodnoty.
Sušení datlí je tradiční způsob konzervování datlí. Protože sušené datle mají tuhou konzistenci, je dobré je před jídlem namočit do vody či mléka.
Vařené v mléku - když 100 g datlí několik minut povaříme v 1/2 litru sojového nebo jiného rostlinného mléka, do něhož můžeme přidat lžíci medu, získáme směs, která má blahodárný vliv na respirační systém.
Z knihy Encyklopedie léčivých potravin, možno zapůjčit v naší knihovně
Inspiraci pro vaši kuchyni můžete načerpat zde