Grapefruit

15.02.2013 21:08

Existují různé druhy grapefruitů se žlutou, oranžovou a růžovou dužinou. Poslední dva obsahují nezvykle mnoho karotenoidů, které pomáhají při prevenci rakoviny.

 

Dužina grapefruitů obsahuje malé množství sacharidů a minimum proteinů a lipidů. Nejvíce je v ní zastoupen vitamin C (34,4 mg/100 g). Z minerálů se v grapefruitech vyskytuje vápník, hořčík a draslík, kterého je poměrně velké množství. Obsahuje také:

 

pektin - druh rozpustné vlákniny, která se nachází v citrusech a jablkách. Pektin grapefruitu se nachází ve vláknině, která tvoří jeho dužinu, dále v bílé vrstvé těsně pod slupkou a mezi měsíčky. Vláknina chrání arterie a má proticholesterolový účinek.

flavonoidy - zlepšují proudění krve a mají antioxidační a protirakovinný účinek.

karotenoidy - růžový grapefruit je dobrým zdrojem betakarotenu, který se v tělě přeměňuje na vitamin A.

limonoidy - jsou to terpenoidy a tvoří základ citrusových plodů. Grapefruity jsou bohaté hlavně na jeden z nich, limonen, který dává ovoci hořkou chuť a má silné protirakovinné účinky

 

Díky výše uvedeným vlastnostem se grapefruity dají využít při těchto obtížích:

 

arterioskleróza - grapefruity pomáhají chránit stěny cév před ukládáním cholesterolu a jejich následným vápenatěním, které vede k rozvoji arteriosklerózy

další kardiovaskulární onemocnění - díky absenci sodíku a tuků a pro vysoký obsah draslíku jsou grapefruity velmi vhodné při léčbě srdečních chorob. Například lidé trpící hypertenzí by je měli jíst denně ve větším množství, protože mají diuretický účinek, který je při snižování krevního tlaku žádoucí. K tomuto účelu postačí i pití grap. šťáv, i když konzumace celého plodu má na oběhový systém další pozitivní účinky.

nadbytek kyseliny močové v jakékoliv formě - dna, dnová artritida, ledvinové kameny atd.

očista organismu - vypití sklenice grap. šťávy každé ráno pomáhá stimulovat detoxikační schopnosti organismu

infekce - díky obsahu vitaminu C a flavonoidů stejně jako pomeranče posilují imunitní systém

obezita - pro své pročišťující a detoxikační vlastnosti jsou výborným doplňkem při redukci váhy

ochrana před rakovinou - jelikož obsahují vit. C, pektin a limonoidy, chrání organismus před vznikem rakoviny, protože zabraňují činnosti mnohých karcinogenních látek. Pravidelná konzumace grapefruitů a jiných citrusových plodů je proto dobrou prevencí rakoviny.

 

TIP:

 

Dvoutýdenní grapefruitová kúra

Konzumují se celé plody nebo se pije šťáva. První den sníte nalačno jeden plod nebo vypijete jednu sklenici šťávy. Každý následující den množství zvýšíte o jeden plod nebo sklenici, až do pátého dne, kdy budeje jíst pět plodů nebo vypijete pět sklenic šťávy. Potom opačným postupem množství snižujte. Dalších pět dní jezte jeden grapefruit denně, a tak dokončíte dvoutýdenní kúru.