Jáhly (proso)

17.02.2013 17:07

Jáhly, neboli loupané proso, jsou dobře stravitelnou, výživnou a chutnou obilovinou. Díky tomu, že neobsahují lepek, jsou často součástí mnoha dietních potravin. Pro velký obsah železa se doporučují lidem trpícím chudokrevností. Jejich vysoký obsah fosforu pomáhá v prevenci a léčbě depresí a únavy. Svým obsahem křemíku podporují zdraví a krásu vlasů, zubů a nehtů. Obsahují 70-73% sacharidů, z toho je nejvíce zastoupen škrob (62-66%), který zaručuje postupné uvolňování energie, proto jsou vynikající potravinou pro diabetiky. Jsou vhodné v dietě při léčbě sleziny a slinivky břišní. Jejich trvanlivost není příliš vysoká pro vyšší obsah tuku, než v jiných obilovinách (4-5%). Jsou vhodné pro přípravu sladkých i slaných jídel.

Před vařením jáhly propláchneme několikrát horkou vodou, aby po uvaření nebyly hořké. Doba vaření jáhel by měla být cca 1 hodinu.

Recepty z jáhel můžete nalézt zde.