Kešu ořechy
Kešu se řadí k nejoceňovanějším ořechům. Jsou to olejnaté ořechy se sladkou, jemnou chutí, bohaté na nenasycené mastné kyseliny (např. kyselina olejová a kyselina linolová), na vitaminy B1, B2 a kyselinu pantotenovou a na minerály, jako např. hořčík (260 mg/100g), draslík, železo a fosfor.
Jsou potravinou s vysokým obsahem hořčíku; více ho mají jen slunečnicová semínka (354 mg/100g). Maso, mléko a vejce jsou naopak na tento minerál velmi chudé, protože ho neobsahují více než 24 mg/100g. Hořčík se zapojuje do množství metabolických procesů, ale především do přenosu nervových impulsů. Jeho nedostatek zapřičiňuje nervozitu a podrážděnost, dokonce křeče a záchvaty. Protože kešu ořechy jsou velmi bohaté jak na hořčík, tak na vitaminy B1 a B2 (předstihují mandle a vlašské ořechy), které jsou taktéž potřebné pro odolnost nervové soustavy, jejich konzumace se doporučuje v případech:
- nervozity, podrážděnosti, deprese, slabosti a abnormální únavy
- křečí v dutých orgánech: tlusté střevo (podrážděná střeva), děloha (bolestivá menstruace) nebo koronární tepny (angina pectoris)