Konzumace fazolí snižuje riziko rakoviny tlustého střeva

23.04.2013 22:19

Studie Polyp Prevention Trial porovnávala ty, kteří zkonzumovali nejvíce fazolí, s těmi, kteří jich snědli nejméně. U první skupiny se ve srovnání s druhou projevilo podstatné snížení (o 65 %) rizika opětovného výskytu nádorů (adenomů) v tlustém střevě.

Každá osoba, která se účastnila této studie, musela mít za sebou aspoň jedno předchozí odstranění adenomatózního polypu v rámci kolonoskopie. Průměrná doba sledování byla tři roky. Účastníci s nejvyšší spotřebou fazolí jich zkonzumovali skoro čtyřikrát více než účastníci s jejich nejnižší spotřebou.

 

J Nutr July 1, 2006 vol. 136 no. 7 1896-1903

 

Zdroj: Magazín zdraví

Zdroj: Magazín zdraví

 

Vytvořte si webové stránky zdarma! Webnode